Dagen som bara finns ibland

29e februari, också kallat skottdagen innfaller idag som säkert alla vet. Eftersom årstidsåret egentligen är lite mer än 365 dagar långt behövs denna extra dag vart fjärde år för att kalenderåret och årstiderna ska hållas någotsånär i fas.

Har sett många reportage i tidningar under dagen om människor som råkat att föddas just på denna dagen. Jag är egentligen bara 10 år gammal säger en firande 40åring.

Med tanke på hur många naiva männsikor det finns ute i samhället känns det som stora delar av befolkningen skulle vara födda just denna dag...

Se upp, en istapp!

Ja vem ska inspektera farliga istappar om Rikspolischefens idé går igenom om att polismyndigheten befrias från uppgifter som stjäl tid från brottsbekämpningen? Andra uppgifter som föreslås stjäla tid är omhändertagande av djur och tillstånd för placering av containrar.

Hur dessa uppgifter överhuvudtaget hamnat på polisens bord är för mig ett frågetecken, men det finns säkert någon historisk orsak. Dock ser nutiden helt annorlunda ut och det är självklart att brottsbekämpningen är det som resurserna ska användas till.

Men vem ska då inspektera istappar så ingen får de farliga i huvudet?

Det bör väl finnas någon avdankad politiker som suktar efter nytt arbete så varför inte inrätta Istappsinspektionsve(ä)rket.

Høflighed er en by langt fra Danmark

Det handlar om att visa lite vänlighet i det offentliga rummet. Resa sig i bussen för äldre, hålla upp dörren och annat som förknippas med vett och etikett. Det är det dåligt med tycker danskarna om sig själva.

Men vaddå, nya tider nya beteenden. En del "äldre" blir till och med irriterade när du resr dig i bussen. Ingen vill ju bli betraktad som gammal, speciellt när man ser äldre ut än man är.

Så sitt still i bussen.

Böcker böcker böcker

Bokrean har pågått några dagar nu. Tidigare årets höjdpunkt med många öppna butiker redan vid midnatt. frågan är när bokens tid är förbi. Läsplattorna verkar va på allt större intåg. Personligen tycker jag det ska va lite tyngd och man ska känns pappret mellan fingrarna och bokmärket flytta sig allt mer mot sista sidan. Vem minns inte Boktipset på TV med Stefan Mählqvist, ninanananinanana osv...

Hur kommer det att se ut i en framtida version

Dagens boktkkkkrrrrr       ett fel har uppstått, starta om programet

Deltävling X

Då var det dags för ytterligare en deltävling i melodifestivalen, eller schlagerfinalen som den förut hette. Folk måste ju gilla det, annars hade det väl inte fortsatt i samma stil år efter år. Länge sen jag såg det hela, roar mig inte.

Kanske jag skulle ge det en Andra Chance.

Namn

Då har Bernadotteungen fått namn också tydligen. Räcker med fyra stycken verkar det som. Annars brukar det väl brassas på rejält. Lite namn som finns inom familjen brukar alltid petas in av sed. Vad hade ett femte namn kunnat va...

Camilla?

Princesstårta - ska vi fira ungen Bernadotte med det?

Men givetvis! Det är ett magiskt barn, mycket mer värt än alla andra barn. Framför allt alla de barn som tvingades iväg att föda i Eskilstuna och Uppsala för att halva KS var avspärrat.

Och ack så magiskt då det endast är några timmar gammalt men redan långt mer kompentent än sin moster och morbror.

Fick faktiskt en klump i halsen i morse av nyhetssändningarna på STV, dock inte av den emotionella sorten, utan vanligt, hederligt kräks!

Leve Republiken!!!!!

Citat från sällsam kollega


Halvlek

Halva sportlovet är snart avverkat för den mest södra delen av landet. Vem minns inte sportlovskatalog, termobyxor och bokpriser på biblioteket. Och framförallt snö snö och åter snö. Iallafall snön lyser med sin frånvaro, om det andra finns kvar vet jag inte. Dock är det nog bara en minoritet som verkligen ägnar sig åt sportiga aktiviteter denna vecka.

För att drälla runt på stan och sitta framför datorn, det är väl ingen sport?


Bulle, grädde och mandelmassa

Då var det fettisdagen. Dags att äta den där bullen som ömsom kallas fastlagsbulle ömsom semla. Kärt barn har många namn. Men... Denna skapelse har gått att äta sen jul och kommer att gå att äta en bra bit mot påsk också tippar jag, så det där speciella känslan kan ju knappast infinna sig.

Är som med julen, börjar så långt innan så när det väl är dags är jag trött på det. Men trots allt så kan det sammanfattas i ett ord:

Mums!

Utarmning

Simrishamns kommun gör ännu ett försök att bli av med ungdomar och barnfamiljer för att göra kommunen till ett pensionat för avdankade pensionerade utsocknes. Denna gång genom att lägga ner några byskolor.

Inget ont om sommarboende, det är i många fall deras förtjänst att god service kan upprätthållas året runt även om många bofasta inte förstår det. Problemet är beslutsfattarna som verkar vilja skrämma bort de bofasta som lever där året om genom olika försök att utarma kommunen. När ungdomarna tycker det bästa med kommunen är vägen därifrån är det något fel.

För att citera en C-uppsats i kulturgeografi jag läste för många år sedan:

Simrishamns kommun gör inget för att gynna de bofasta och företagarna som verkar där året om, men såfort det kommer en stockholmare med en laptop under armen springer de röven av sig.

Tider

Att det kan va så svårt att passa tider. Mest enerverande tycker jag det är med de som satt i system med att alltid kommer "försent" och alltid försent med samma mängd minuter. Vad får någon att tro att den har rätt att slösa med andras tid och.

Finns många varianter på akademiska kvartar.


Dear Guest

Thank you for choosing to stay at the Westin Mumbay Garden City.

On account of local State Elections in Maharashtra we will be unable to serve alcohol in any of the food & beverage venues from midnight of 15.02.12(0001hrs) to till 17.02.12(0001hrs) as per mandate from the Government of India.

We regret the inconvenience casued.

Varför då? Firas det för mycket eller är det risk för bråk om "fel" vinner? Nej, förklaringen jag fick är att myndigheterna vill ha nyktra folk som går och röstar så valet vad den individuella ska lägga sin röst på är genomtänkt och inte framspånat under rusets påverkan.

Ser man på våra svenska val kan man ibland också tro att de som går till urnan inte kan va riktigt nyktra. Något att ta efter kanske?

Kontraster

Det flottaste hotell men rum som motsvarar en normal etta i Sverige. Säkerhetskontroll och scanning av väskor bara för att komm in genom dörren. Rakt över gatan skitiga och sjabbiga skjul med liten eld för matlagning utanför. Kontraster mellan fattigt och inte fattigt kan nog inte göras tydligare.

Något varje svenne som gnäller så fort en fis är på tvären bör uppleva.

Om att tuta

Kraftiga bilköer, stanna mittg i korsning etc, tutan kan användas vilt. Men vad hjälper det att tuta när du redan kan se att det är stockning flera kvarter frammåt. Fick man inte leka i barndomen eller söker man bara uppmärksamhet och vill bli sedd?   

Eller sponsrad av turistbyrån för att hålla en image för staden uppe...

Jippo igen

Då var det dags för det komersiella jippot alla hjärtans dag. Något vi för bara några år sedan kunde klara oss helt utan är nästan liv och död för vissa idag. Hade det inte varit för affärers och restaurangers hårda driver hade denna dag nog fortfarande levt i skuggan.

Ska det verkligen behövas en särskild dag för att kunna visa uppskattning och kärlek mot varandra?

Sorgligt.

Det där med 13

Vissa flygbolag (de flesta verkar det som) skippar rad 13 i planen. Otursnumret ska vi undvika. Men vaddå? Klart den finns även om den inte är numrerad så. I en rad av ting så finns det alltid tretton mellan tolv och fjorton.

Psykologins makt är stor.

Tulltull

Tullens knarkhund blev hungrig på Öresundståget och åt upp en passagerares smörgås står att läsa i dagens tidning. Ett klagomail dök upp hos tullen med krav på ersättning för nämna smörgås. Ärendet avskrevs då klagande inte svarat på begärda uppgifter om värdet på munsbiten.

Hundarna får utbildning i att inte uppmärksamma andra föremål än de som hunden tränsats till uppger myndigheten.

Men vad hjälper det när man är hungrig?

Stort avslöjande, läs bara om du är modig

Vissa avslöjanden sitter långt inne och kan uppröra en halv befolkning. Det kan kräva mycket mod och överläggningar innan beslutet tas. Att sedan rubriksätta på rätt sätt är ju A och O, för visst ska det väcka en viss nyfikenhet också och skvaller är även det en stor sysselsättning. Vad är då detta stora avslöjande?

Jo, vatten är vått.

Här var det höns

För 40 år sedan stod ett gäng studenter på en gata i Oxford och protesterade mot att äggproducenter hade värphönsen i små oinredda burar. De blev betraktade som idealister men fick höra från många att de inte hade en janne att påverka en sådan stor bransch. Den utbredande djurrättssaktivismen tog inte strid för burhönsen.

Första januari 2012 blev det verklighet.

Trägen vinner.






X

Veckans krysstidning har dykt upp. Underbart tidsfördriv som håller tankeförmågan i trim samtidigt som det är lite allmänbildande. Allt måste lösas med alla tillbudsmedel. Inga halvmesyrer här inte. Mycket hjälp finns som vanligt på internet med ordböcker, synonym listor och liknande som sista utväg.

Medresenär nio bokstäver? Slädåkare

Böna på 74 vårar söker jobb...

Skulle kunna kommentera utspelet att vi ska jobba tills vi blir 75, men anser att sånna korkade verklighetsfrämmande förslag ska enbart tigas ihjäl. Den gode brackan verkat desperat för att komma med idéer.

Koppar! Koppar! Här var det koppar!

En lastbil med 25 ton koppar har stulits i Borås. Bilen är nu internationellt efterlyst. Stöld begärligt gods och stöldbegärligt material om aldrig så lite. Men nog borde lite av charmen va förlorad när man inte själv måste kämpa med att hitta kablar och bränna bort plasthöljet... För visst är det metallen koppar? Cu? Det framgick ju faktiskt inte riktigt. Kanske är det 25 ton kaffekoppar som behövdes till ett hejdundrande kalas.

Boston hade sitt tea party - Borås har sitt coffee party

Dubbad? Nej tack

Läste i dagens tidning att John Cleese tackad nej till att bli adlad. Förmodligen avses att bli dubbad till riddare, de två begreppen blandas ofta samman. Ännu en vettig människa som förstår bättre än att ge sig hän för de royalistiska jönserierna. Att få bli kallad Sir behöver ju inte va det ultimata målet i en karriär, mer betydelsefullt är nog ändå belönngen från alla tittare som roats genom åren.

Tänker osökt på Pang i Bygget och avsnittet med psykiatrikern som efter några dagars besök kommenterar att "här finns uppslag till en hel konferens". Nu avsåg han alltså inte det brittiska kungahuset utan herr Basil Fawlty.

Jag sir då det...

Fåglarna där du bor

Stod det på en löpsedel jag såg ijåns. Tydlig signal på att inget hänt men lösnummerna ska säljas. Kanske ornitologer hoppar kråka av glädje för dagens "scoop" men för övriga kan de nog var skit samma... Fåglarna finns där de finns oavsett vad vi vill och tycker... Fåglarna i mitt närområde då?

Jo, gäss, skator och mesar.

Anno 1896

Såg att världens just nu äldsta människa är född 1896. Amerikansk kvinna från Tennessee. Den fysiska och psykiska statusen framgår inte, men tänkt vilken världsutveckling denna individ varit med om och fortfarande upplever om huvudet är under kontroll. Undrar vilka av våra nymodigheter som betraktas som rena stenåldern låt säga 50 år från nu...

Stengammal eller gammal som gatan - kärt barn har många namn.

Naturlig råvara

Skulle köpa några palsternackor i butiken X på vägen hem idag. Men vad är det jag ser, ett berg av glänsande dylik grönsak. Är de vaxade eller insmorda med vaselin? Nej, det är ett berg av inplastade palsternackor. En och en ligger de i ett åtsmitande plastfodral. De var dock inte ekologiska, isåfall hade det varit skrattretande, men ett sånt resursslöseri...

Släpp grönsakerna fria, och där med plasta!

Pass opp pass ner

Hörde en snubbe på tåget i morse som skämtsamt sa

-Jag behöver ju närapå pass för att bevisa att jag inte behöver pass.

Trummades mycket ett tag att det inte behövdes visas pass vid vissa resor. Men du måste kunna styrka din identitet. Ja, vad är skillnaden då egentligen, det är ju ingen fri rörlighet... Samma ordvrängeri körde en tidig borgerlig regering med då de mässade om att avskaffa och sänka vissa skatter. Avgifter infördes istället. Ja, och vad blev skillnaden? Ingenting. Jag skiter totalt i om det kallas skatt eller avgift, slutsumman blir den samma.

Men klart, några prisar det säker till skyarna. Den som gapar mest brukar veta minst. 

RSS 2.0