3 5 1 7 4 2 8 9 6

Ja dessa siffror mellan ett och nio som ska petas in i boxar, nio till antalet och siffrorna får bara finnas en gång per rad och box. Antingen gillar man det eller gillar man det inte. Tidningar och hela böcker finns det med detta tidsfördriv. Själv brukar jag ägna min dagliga hemresa till detta huvudbry oftast går det bra. Ibland går det inte bra, då ändar jag upp med dubbla siffror i sluten. Jävla skit säger jag och drar ilsket med pennan över hela nummerbrickan.

Blir man irriterad på några siffror kan man nog tända till på vad som helst...


Väder och vind igen

Det står att läsa i dagens internettidning att Rysskylan är påväg. Blåst och väldigt kallt väder kommer österifrån. Snabbt försvann dock den rubriken och mer viktiga nyheter blåstes upp. Melodifestivalen, inkomstligan för kändisar och reportage från modeveckan till exempel. Men kvällspressen ska nog hålla sig till den typen av skriverier med lågt nyhetsvärde. Det vi kan kalla riktigt nyhetsjournalistik verkar de inte ha förmåga att klara av med vinklingar och överdrifter som enbart har till syfte att sälja fler lösnummer. De som läser en kvällstidning och verkligen tror på varje ord borde förbjudas att överhuvudtaget köpa en kvällstidning.

Vannsinnig idé? Javisst, men hade det stått i kvällstidningen hade alla trott på den...


Om att kompromissa

En av förutsättningarna för ett bra liv är förmågan att kunna ge och ta, förmågan att kompromissa med lätt hjärta. Givetvis kan vi inte alltid kompromissa. Det finns tillfällen då det är nödvändgt att utan eftergifter hävda sin övertygelse intill dess frågan är löst. Att avgöra när vi bör kompromissa eller ej kräver alltid ett noggrant omdöme.

Tänk först - handla sedan

Kloka män och kvinnor prioriterar med rätta försiktighetens dygd. De vet att utan detta viktiga hjälpmedel kan inga kloka beslut fattas. Men att enbart "tänka först och handla sedan" är inte tillräckligt. Om våra tankar skulle vara fyllda av rädsla, misstänksamhet eller ilska, är det bäst att varken tänka eller handla över huvud taget.


Ur Som Bill ser det

Inlöses i bank

Dessa utbetalningsavier som trillar in helt oväntat då och då. Inlöses i bank senast XXXX-XX-XX. Sen att hitta en bank som dessutom har öppet när inte alla andra jobbar. Sen träffa på personal som är purkna för man inte kund i deras bank... Men tar de 150 kronor för besväret så har de ingen anledning att bry sig om ifall det är en kund i banken eller inte som står framför kassan.

Fick dock tipset att det går lika bra att skicka avien till min egen bank via vanlig post. Förmodligen fredagssnällhet hos kassörskan. Nu kostade det bara 25 minuters köande.

Och 6 spänn till posten förstås.

Den där marknaden

Rapporterna från kvartal 4 duggar tätt i företagsvärlden. Vem bestämmer då om det är bra eller dåligt? Jo markandens förväntningar (analytiker) och motsvarande period året innan. Ett dåligt resultat kan va bra för marknaden förväntade sig sämre. Ett bra resultat kan va dåligt för marknaden väntade sig bättre. 1.8 miljarder är dåligt för det var över 7 miljarder förra året. 478 miljoner är bra för det förväntades 300 även om det året innan var 1,1 miljarder. Marknaden är lynnig.

Tur jag inte har den som chef.

Inkognito

Har aldrig tyckt om att va med på bild även om det blivit bättre med åren. Förut sprang jag nästan och gömde mig när en kamera plockades fram (yes jag var med även på den tiden när bilder togs med en maskin avsedd för att ta bilder med). Forrtfarande kan en olustig känsla sprida sig när jag ser en bild på mig själv.

Fotografering på jobbet idag till nya id-brickor. Instruktionerna hur den skulle se ut elelr inte se ut var många. Huvudbonad och solglasögon fick enbart bäras av medicinska och religiösa skäl.

Givetvis hade jag båda de skälen.




19 dagar i denna värld

Upptäcker att jag skrivit här nu i 19 dagar. Tänk att det ändå händer så mycket eller lite varje dag så det ger utrymme för en daglig reflextion... Kanske lite ytligt, inte allt för personligt, men dock egna händelser, åsikter och funderingar. Antalet läsare är inte det högsta, nog bara de närmast sörjande. Att en kollega lagt länken hit som favorit i explorer ger dock pluspoäng :-)

Det är inte kvantiteten som räknas, det är kvaliten.

Lyft på fötterna!

Har en förmåga att ibland lyckas snubbla på övergångsställena. Ibland är färgen så tjockt pålagd så det blir en liten kant. Att det ska va så svårt att måla ordentligt... Nej, det ska nog va; att det ska va så svårt att lyfta på fötterna ordentligt.

Men att gå och såsa med fötterna nästan skrapande i marken tycker jag ger en lugn känsla, litte luffaraktigt. Det ska jag fortsätta med då och då.

Keep on walking

Framförhållning - på gott och ont

Fick ett samtal från en 13-åring idag. den unga "kvinnan" började yra om besök till sommaren, och jag i min  enfald troddee hon sa fel och menade sportlovet. Men nej, det var sommaren och besök skulle planeras in. Det är ju bara ca 5 månader kvar till sommarlovet.

Jag har svårt att sätta mig in i de personligheter som måste ha varje ledig stund inplanerad och inbokad med aktiviteter långt i förväg. Var blir då själva ledigheten av? Och den förvåning vissa kan visa när de får höra att man inte riktigt vet vad man ska göra på en ledighet. Den tid som så väl behövs för rekreation och spontana beslut.

Det ska börjas i tid...

Ja se det snöar

Då kom den första så kallade snön för säsongen. Mest snöblandat vid kusterna men innåt land har det verkligen lagt sig. Skönt med lite snö, så länge den kommer och stannar, blir mycket ljusare i mörkret.

Sen har vi de som ogillar allt vad snö heter men går i ljusterapi och köper speciallampor för mörkret.

Hur tänker människor.

Reklamation tack

Fick en kommentar nyss: Allt är kul tills motsatsen bevisats. Ja tänk vad skönt med det tankesättet. Gå in i något med en positiv inställning. Sprida denna positiva approach runt sig. Och visst, sen kan det ju bli tråkigt men då är det förmodligen också det.

Det finns ju motsatsen också, allt är tråkigt tills motsatsen bevisats. Med den negativa inställningen kan det nog aldrig bli roligt iheller hur mycket personen än anstränger sig. Allt är konstigt, crazy, dåligt.

Men det är upp till var och en vad man vill lägga sin energi och övriga krafter på.

Swich!
-Vad var det där som flög förbi?
-Det var ditt liv.
-Oj, jag la all tid på att va negativ så hann inte med något annat, kan jag få ett till?
-Nä, du får bara ett och det går inte att reklamera.


IDAP

Precis kommit hem efter att ha lyssnat på lite information från Frivården och deras olika behandlingsprogram, bl a IDAP som är citat: "Behandlingsprogram för män som är dömda för att ha misshandlat eller utövat andra former av kontrollerande beteende mot sin partner eller före detta partner."

Känner igen metoderna från andra program med fokus på känslomässiga beteenden, gruppens styrka och dynamik, spegling etc etc.

-Det här är ett program som egentligen varje människa borde gå igenom för det handlar om hur man fungerar i vardagen, säger en av kriminalvårdarna.

Samma kommentarer som även hörs om andra typer av program, ex tolvstegsprogrammet.

kanske en början kan va etik och moral som obligatoriskt skolämne?

Om att tänka utanför lådan

Det tals mycket numera om ett nytt sätt att tänka; inte låsa fast sig i gamla rutiner och metoder utan att istället kunna tänka ”out of the box”. Tänk nytt, tänk kreativt, finn nya innovativa lösningar. Finns t o m kurser i att bryta upp gamla invanda tankemönster. För att kunna driva framåt är detta ett viktigt approach både för personlig utveckling och för den organisation man verkar i.

Måste bara komma ihåg att allt detta nya tänkande bör fångas upp och appliceras "in the box".

Solidaritet

Barn som döms att utge skadestånd vid brott förpliktas att utge skadeståndet solidariskt med sina föräldrar upp till ett visst belopp. Tanken är god. Det är ett sätt att försöka få föräldrarna att bättre hålla koll på sina omyndiga kottar.

Men, för att detta ska utdömas måste föräldrarna vara på plats under rättegången och kunna ta del av yrkandet, bestrida eller medge. Ingen vårdnadshavare på plats -> inget solidariskt betalningsansvar.

Så de föräldrar som visar så lågt intresse i sitt barns väl och ve att de inte är på plats när han/hon ställs inför skranket kommer undan ansvar om barnets döms...

Kanske skulle sådana föräldrar dömas att betala hela beloppet istället...


Hur halt är snor?

Underkylt regn har lett till halka i stora delar av landet. Fullt språng till akutmottagningarna kan tänkas. Blixthalka är en gammalt känt begrepp, men nu har SMHI kommit på att använda ordet snor för att beskriva halheten i halkan.

Hur testerna görs för att sätta dessa epitet på halkan framgår inte. Vad är nästa steg i detta...

Bananhalka?


Tecknat

Zappade runt på TVn och döm om min förvåning när jag hittade Scooby Doo på Cartoon Network. Evigt unga och Fred hade t o m samma vit-blå tvärrandiga tröja. Trodde dessa klassiker var nästan utrotade.

Minns tillbaka på ovan nämnda, Doctor Snuggles, Professor Baltazar med sin jättemanick, Snurre Sprätt och alla de andra gamla godingarna. Dagens teckande filmer innehåller för mig helt okända figurer (om man bortser från Simpsons som nu också börjar bli en klassiker) oftast tecknade i en hård och kantig stil.

Filmerna idag verkar också ha en snällare linje, vem har inte glömt bort alla de sätt som Jerry brukade massakera Tom på :-) Så dagens ungdomsvåld som går allt längre ner i åldrarna kan vi nog inte skylla på brutala tecknade filmer iallafall.

Så får i ikke mere for den 25-øre.

Transfetter och annat onyttigt

Läste i dagens tidning att en varmkorv om dagen ger ökad cancerrisk. För några år sedan var det transfetter i potatischips som var på tapeten. Om man åt ett stort antal påsar chips om dagen kunde det ge skador... Nån rim och reson får det va i alla dessa "larmrapporter". Den regelbundenhet och de kvantiteter som behövs för att ge skador når oftast en människa med varierad kost sällan upp till.

All processad mat är förmodligen skadlig på sitt eget sätt, men samtidigt får man ju ta lite risker i livet.

Tänk vad trist om vi bara skulle leva på näver och mossa.

13 januari

Det är inte bara den 13 januari idag utan också fredag. Ryktet om otursdagen är dock överdrivet. Undersökningar visar att det inte händer varken mer eller mindre elände fredagen den 13e jämfört med andra datum.

Den 13 januari förknippas ju också med tjugondedagknut då vi dansar julen ut. Jag sträcker mig till att släcka de ljusstakar i fönstret som jag tände den 1e advent och ställer ner dem på golvet bakom soffan. Julgran och annat krams kommer inte innanför min dörr.

Vad är då det värsta som jag egentligen kan räkna med ska hända denna otursdag?

Att få en utkastad julgran i huvudet.

Jippo i byen

Margarethe av huset Glücksburg firar 40 år på tronen och det är lite begivenheter i byen. Till skillnad från mähäet Carl Gustav Bernadotte har hon alltid gett ett mer folkligt och vardaglig intryck. Hon får t o m fotograferas och visas på rörlig bild med cigarett i hand.

Sönerna hennes var lite vilda i sin ungdom, röjde friskt och hade plattan i botten så mamma fick ta dem i örat då och då. Om de även var med mammas kusin på specialklubb förtäljer dock inte historien.

Om avfall och annat mög

Dags att gå ner i soprummet, eller miljörummet, som det så snyggt kallas. Påsen med plast för återvinning är som vanligt överfull. Men hur tänker folk egentligen? Soppåsar i pappersbehållaren, papper i plastbehållaren och högar av grovsopor på varje ledigt utrymme.

Nog borde läskunnigheten i medelklassens Rörsjöstad va på sån nivå så man förstår vad som står på de olika anslagen på behållarna... Eller är folk bara totalt likgiltiga... Då får man helt enkelt kasta allt till restavfall och inte sabotera för de som är intresserade att dra sitt strå till stacken.

Pratade med en granne i höstas och vi möttes i -just det- soprummet. Hon berättade då att vid ett tidigare tillfälle då hon slängt en nedmonterad köksstol av trä hade den några dagar senare legat på golvet bredvid behållaren. Var hade hon då slängt den ursprungligen? Jo i behållaren för förpackningar. Både stolen och papper är ju på ett sätt av trä så det skulle gå bra trodde hon.

En del skallar är ju också av trä.


Pensionärsträff eller ej

-Nej, pensionärsträff har jag inte varit på, även om det ibland känns så när man sitter i nämndemannarummet i Malmö tingsrätt... Idag drog jag ner medelåldern med mina 40 år (även om en del nog hävdar jag ska avrunda uppåt till 41). Varför finns det så få yngre i våra olika rätter runt om i landet? Arbetsgivaren kan inte neka ledigheten och inkomstförlusten kompenseras fullt ut.

Jo, jag tror helt enkelt att många inte vill va till besvär för sin arbetsgivare. Att ha ledigt 10-12 dagar om året kan ju för nämnda arbetsgivare va rent "katastrof". Många tror nog också att de är så betydelsefulla på sin arbetsplats så den kan gå under i personens bortavaro. Och sist men inte minst, många är nog rädda att bli sidsteppad vid befordringar och liknande om de har dylik bortavaro.

Kanske det behövs mer reklam för detta uppdrag som väljs genom de politiska församlingarna men inte är ett politiskt uppdrag. Förslag på slogan:

Stifta bekantskap med Malmös ungdomar, satsa på att bli nämndeman!

Ja se det regnar

Året börjar som det förra året slutar, regn, som den värsta svenska sommardag. Paraplyer, denna styggelse ser man som tur är mindre och mindre av. Har inte riktigt förstått det där, gå med paraply och ändå trycka sig upp mot väggarna för att skyddas av utskjutningar för att inte bli blöt. Men hallå, vad har paraplyet för uppgift.

Sen har vi de som plöjer fram med paraplyt som en bulldozer utan att se var de går och de som ser det som en sport att i folksamlingar försöka peta ut så många ögon som det nånsin går...

För ett par år sedan, i ett mindre ok tillstånd än idag, upplös jag en dam vänligt men bestämt att om hon petade på mig en gång till i huvudet med sitt paraply skulle jag köra upp det i röven på henne utan att fälla ihop det innan.

Fick hon testa den erfarenheten då? Nej, jag gick ifrån busskuren efter jag sagt det...

Och hur har du det med strumpor och underkläder?

-Jo tack, bra, jag använder inget av det, svarade jag inte, men hade lust till det.

Har expediterna på Dressman superprovision på att kränga strumpor och kallingar med erbjudandet ta tre betala för två? Kan knappt sticka näsan innanför deras larmbågar innan de försöker kränga dylika varor till mig.

Strumpor använder jag bara halva året så det är ingen strykande åtgång på den varan i min byrålåda, kallingar köper jag av hög kvalitet så de tål mer än 4-5 omgångar i tvättmaskinen innan de liknar en förvriden dammtrasa.

Mellandagsrean fortsätter dock ännu, vilka dagar är det nu är vi är emellan... Trettondagjul och långfredag? Det ska jag inte fundera vidare på, nu kaffe!


Kväll

Ostkaka, underskattad enkel maträtt. Men jag behöver ju inte äta det flera gånger i veckan... Tittat igenom vårens kursutbud, lutar skarpt åt kurs i deckar- och thrillerskrivandets konst hos Folkuniversitetet. Fick blodad tand efter höstens journalistiska skrivande...

Eller varför inte en grundkurs i finska... Men det sägs att centrum för språkets inlärande i hjärnan sluts med åren. Högre ålder -> svårare att lära sig ett nytt språk.

Nu Håkan Nesser - Himmel över London, godnatt!


Välkommen till min nya blogg!

Då har jag skaffat en blogg. Varför då? Vet inte riktigt. Blev inspirerad av min systerson Emils fv Felicia som satt och bloggade från min dator i förmiddags.

Nu är de på Entré och handlar. Ska snart möta upp så ska vi gå på restauranf Fregatten och äta något. Planska för deras del gissar jag...

RSS 2.0